Kevät ja alkukesä ovat erilaisten kekkereiden kulta-aikaa. Ensin juhlitaan vappua, sitten äitienpäivää ja vähän myöhemmin uusia ylioppilaita, ammattiin valmistuneita ja muita opintonsa päättäneitä. (Onnea vain kaikille tasapuolisesti! : ) Pöydät notkuvat monenmoisia makeita herkkuja, mutta toki myös jotakin suolaista purtavaa on syytä olla tarjolla. Kenties maukkaita pestomuffineita tai feta-pinaattipiirakkaa? Tai torttutaikinasta taiteiltuja kinkkukukkasia tai vaikkapa söpöjä cocktailpaloja? Taikka sitten se klassinen juhlapöydän kruunu ja monen vieraan suosikki: voileipäkakku.

Mikähän siinä on, että voikkarikakkuja tulee tehtyä niin harvoin? Jotenkin muka olevinaan niin vaivalloista, vaikka ei oikeasti olekaan. Alla oleva Ideakeittiöstä napattu reseptikin saattaa ensi silmäyksellä näyttää huolestuttavan piiiitkältä, mutta eipä tuo kakun kokoaminen ollut laisinkaan mahdoton homma, kun vain pääsi puuhassa alkuun. : ) Alkuperäisessä ohjeessa kakkuun oli käytetty yksi vaalea vuokaleipä, mutta minä korvasin sen tavalliseen tapaani isoilla paahtoleipäviipaleilla. Päädyin tällä kertaa laittamaan kolme leipäviipaletta per kerros (johtuen lähinnä siitä, että käyttämäni kuvun alle ei mahtunut sen isompaa tekelettä...), mutta täytteitä jäi melko paljon yli, joten neljä palaa per kerros olisi varmastikin sopivampi koko kakulle. Kuorrutetta tuli noilla ohjeen määrillä aika niukasti; ruohosipulituorejuustoa, ranskankermaa ja majoneesia on siis hyvä varata vähän alla mainittua enemmän.

Kinkku-kasvisvoileipäkakku

Valmista ensin kaikki täytteet ja kuorrute; käytännössä kannattaa aloittaa täytteen numero 3 tekemisestä, koska porkkanoiden keittäminen on kaikista aikaa vievin vaihe.

Täyte 1:

200 g pakasteherneitä
1 tl sokeria
ripaus suolaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa

Yhdistä jäiset herneet, sokeri ja suola kulhossa. Kypsennä mikrossa (parista viiteen minuuttia mikron tehosta riippuen), valuta huolellisesti ylimääräiset nesteet pois ja anna jäähtyä. Lisää tuorejuusto ja hurauta sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi.

Täyte 2 ja kuorrute:

200 g ruohosipulituorejuustoa
1 dl ranskankermaa
1 dl majoneesia
1 maustekurkku
75 g palvi- tms. kinkkua

Sekoita kulhossa tuorejuusto ja ranskankerma. Ota seoksesta noin 1½ dl eri astiaan kuorrutusta varten ja sekoita sen joukkoon majoneesi. Peitä kuorrute kelmulla ja nosta jääkaappiin odottamaan. Valmista kinkkutäyte kääntelemällä jäljelle jääneen seoksen joukkoon pieniksi kuutioiksi leikattu maustekurkku ja suikaloitu kinkku.

Täyte 3:

250 g porkkanoita
1 tl sokeria
1 tl suolaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa

Laita kuoritut ja paloitellut porkkanat kattilaan ja lisää vettä sen verran, että palat peittyvät. Mausta keitinvesi sokerilla ja suolalla. Keitä kannen alla kypsiksi. Valuta ja jäähdytä porkkanat ja soseuta ne sitten sauvasekoittimella yhdessä tuorejuuston kanssa.

Lisäksi:

16 viipaletta isoa paahtoleipää
kasvislientä kostutukseen
koristeet kakun päälle, esim.
  kinkkuleikkelettä
  kirsikka-/miniluumutomaatteja
  herneenversoa
  tuoreita tai pakasteherneitä

Leikkaa paahtoleipäviipaleista reunat pois ja asettele neljä leipäpalaa tarjoiluvadille kakun pohjaksi. Kostuta kasvisliemellä ja levitä päälle hernetäyte. Lisää seuraavat neljä leipäviipaletta, kostuta ja päällystä kinkkutäytteellä. Lado päälle kolmas leipäkerros, kostuta ja levitä tähän väliin porkkanatäyte. Asettele ylimmäiseksi vielä loput leipäviipaleet ja kostuta myös niiden pinta. Suojaa kakku kelmulla ja anna vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Levitä kakun päälle kuorrute ja koristele haluamallasi tavalla.