Toivottavasti eivät raparperit tule jo korvista ulos, koska yhden reseptin verran ajattelin vielä jatkaa niiden parissa. Tämän jälkeen sitten vaihteeksi jotakin ihan muuta, lupaan ja vannon kautta kiven ja kannon. : ) Leivoin juhannuksen mökkireissulla pellillisen oikein vanhan ajan kesäpiirakkaa: pohjataikinan päällä raparperipaloja, rahkakerros ja muruseos. Ohje löytyi Kotilieden sivuilta nimellä Maisemakahvilan raparperipiirakka; toki tätä herkkua on pienin variaatioin tehty jo pitkään muuallakin kuin kyseisessä kahvilassa, mutta kiva resepti joka tapauksessa. : ) Täytteeseen voi tavallisen maitorahkan sijasta kokeilla jotakin maustettua rahkaa, kermaviiliä tai jugurttia ja raparperien tilalle käyvät varmasti hyvin omenat, mustikat, herukat tai vaikka säilykepersikka - mitä nyt milloinkin on saatavilla.



Muruseos:

8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g voita sulatettuna

Pohjaan lisäksi:

2 dl piimää
1 muna

Yhdistä kaikki muruseoksen kuivat aineet keskenään ja sekoita voisula niiden joukkoon. Ota kolmannes seoksesta talteen eri kulhoon, se ripotellaan lopuksi piirakan pinnalle. Valmista pohjataikina lisäämällä jäljelle jääneeseen muruseokseen keskenään sekoitetut piimä ja kananmuna. Levitä taikina leivinpaperilla peitetylle uunipannulle.

Täyte:

1 l raparperipaloja
500 g eli 2 purkkia maitorahkaa
2 munaa
1 dl sokeria (alkuperäisessä ohjeessa oli 2 dl, mutta minusta tämäkin määrä riitti)
3 tl vaniljasokeria

Kuori raparperi tarvittaessa ja leikkaa paloiksi. Levitä palaset tasaisesti piirakkapohjalle. Sekoita rahka, kananmunat ja sokerit keskenään ja kaada raparperien päälle. Ripottele lopuksi pinnalle muruseos ja kypsennä piirakkaa 175-asteisen uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Tarjoile vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai jäätelön kanssa.



Meidän "maisemakahvilamme" ikkunasta näkyi tällä kertaa eteläsavolaista luontoa ja puiden takana pilkottava järvi. Ah, on tämä kesä ihanaa aikaa! Herra taapero tosin roikkui mieluummin toisessa ikkunassa ihmettelemässä, kun mökin pihalla möyrysi vieraileva tähti, loman kohokohta: Ihan Oikea Kaivuri! : D