Hohoo, tänään ylitin itseni ja uskaltauduin parin kuukauden henkisen valmistautumisen jälkeen kokeilemaan karjalanpiirakoiden tekoa. Sen verran oli työlästä ja aikaavievää hommaa ainakin näin ensimmäisellä kerralla, että taitavat jatkossa piirakat tulla tähän talouteen kaupasta, vaikka avokki kehuikin näitä itse tehtyjä paremmiksi ;-)

790848.jpg

Piirakat valmistuivat näistä aineksista:

Täyte:

2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
1 tl suolaa

Kuori:

n. 5 dl sihtiruisjauhoja
1 tl suolaa
2 dl vettä
1 rkl öljyä

Kostutus:

1 dl maitoa
50 g voisulaa

Valmista ensin täyte keittämällä puuro riisipakkauksen ohjeen mukaan.

Sen jälkeen sekoita keskenään jauhot, suola ja vesi. (Käytin itse sihtiruisjauhoja, jotka ovat tavallisia ruisjauhoja vaaleampia. Vaihtoehtoisesti voit käyttää tavallisia ruisjauhoja ja niiden lisänä vehnäjauhoja, esim. 2½ dl kumpaakin sorttia tai sitten ruisjauhoja enemmän kuin vehnäisiä.) Lisää taikinaan lopuksi öljy ja notkista käsin vaivaten.

Leivo taikina pitkäksi pötköksi (tai vaikkapa kolmeksi lyhyemmäksi) ja jaa pötkö 20-25 yhtä suureen palaan. Pyörittele palat palloiksi, paina ne kädellä lituskoiksi ja siirrä muovikelmun alle odottelemaan. Ajele lituskat piirakkapulikalla ohuiksi soikeiksi tai pyöreiksi kuoriksi, käytä apuna ruisjauhoja. Pinoa valmiit kuoret kelmun alle limittäin ja laita kuorten väliin jauhoja, jotta ne eivät tarttuisi toisiinsa kiinni.

Levitä puurotäytettä kuorten keskelle ja rypytä reunat. Nosta piirakat uunipellille ja paista 275 asteessa kymmenisen minuuttia. Voitele kypsät piirakat maito-voiseoksella ja pinoa ne astiaan pehmenemään voi- tai leivinpaperilla ja liinalla peitettyinä. Nautiskele munavoin kera.

790852.jpg

Kevennetty munavoi

2 munaa
100 g raejuustoa
½-1 tl suolaa

Keitä kananmunat koviksi (vähintään 8 minuuttia), jäähdytä ja kuori. Murskaa munat haarukalla, mausta suolalla ja sekoita joukkoon raejuusto.