Mansikkakakkukausi tuli tänä vuonna korkattua vähän tavallisesta poikkeavalla tavalla: ei siis sitä perinteistä kermavaahdolla kuorrutettua täytekaakkua tällä kertaa (vaikka ei siinäkään mitään vikaa ole, nam!) vaan mansikkaista hyydyketorttua suklaisella riisimuropohjalla. Ohje on peräisin toukokuun RuokaPirkasta. Maun puolesta tämä oli ihan miellyttävä tuttavuus, mutta kakun pohja toimi kyllä paremmin ideana paperilla kuin käytännössä, oli nääs melkoisen hankala tapaus leikattavaksi. Kakkulapio vaihtui alta aikayksikön terävään veitseen... : D

Pohja:

200 g talous- tai maitosuklaata
6 dl riisimuroja

Paloittele suklaa ja sulata varovasti esim. mikrossa. Peitä irtopohjavuoan (halkaisija noin 24 cm) pohja leivinpaperilla. Kääntele riisimurot sulatetun suklaan joukkoon ja levitä seos tasaisesti vuoan pohjalle. Nosta jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Täyte:

5 liivatelehteä
½ l tuoreita mansikoita
1 limetti
2 dl vispikermaa
2 prk (à 150 g) vaniljajugurttia
1 dl sokeria

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Puhdista ja paloittele mansikat. Raasta huolella pestyn limetin kuori ja purista hedelmästä mehua ainakin kolme ruokalusikallista. Vatkaa kerma vaahdoksi. Purista liivatelehdistä liika vesi pois ja liuota ne kuumennettuun limetin mehuun.

Kaada jugurtit kulhoon; itse käytin muuten kaksi purkillista à 200 g ja hyvin toimi silläkin määrällä. Vatkaa jugurtin joukkoon hieman jäähtynyt liivateliemi, sokeri ja limetin kuoriraaste. Lisää kermavaahto ja mansikkapalat ja kääntele sekaisin. Kaada täyte riisimuropohjan päälle ja hyydytä kakkua kylmässä vähintään kolme tuntia. Valmiin kakun koristeluun voit käyttää tuoreita mansikoita, valko- tai taloussuklaata tai vaikkapa suikaleita limetin kuoresta. Ja sitten vain kahvit valumaan... : )