tiistai, 1. toukokuu 2012
Simarosetit
OIKEIN ILOISTA VAPPUA KAIKILLE ja napatkaahan tästä maistiainen mukaan:
Simarosetit (noin 40 kpl)
2 munaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1½ dl simaa
1½-2 dl vehnäjauhoja
Paistamiseen:
rypsiöljyä
Pinnalle:
tomusokeria
Riko kananmunat kulhoon ja sekoita kevyesti joukkoon sokeri ja vaniljasokeri. Lisää sima ja vehnäjauhot ja vatkaa taikina tasaiseksi. (Alkuperäisessä reseptissä jauhojen määrä oli 1½ dl, mutta minä päädyin holauttamaan taikinaan vielä ylimääräiset puoli desiä sen jälkeen, kun kolme ensimmäistä rosettia olivat menneet kypsennysvaiheessa pipariksi. Vika saattoi toki piillä myös öljyn lämpötilassa tai tähtien asennossa tai jossakin muussa, mutta jauhojen lisäämisen jälkeen alkoi joka tapauksessa lyyti kirjoittaa. : )
Lämmitä rasva pienehkössä kattilassa tai valurautapadassa noin 180-asteiseksi, samaan tapaan kuin vaikkapa munkkeja paistettaessa. Kuumenna öljyssä ensin pelkkä rosettirauta. Valuta ylimääräinen öljy pois kattilan päällä ja kasta sitten kuuma rauta taikinaan; varo taikinan joutumista raudan yläosaan, koska silloin valmis rosetti on vaikeampi irrottaa. Upota rauta taikinoineen öljyyn, paista rosetti kullankeltaiseksi ja nosta sitten talouspaperilla peitetylle lautaselle valumaan. Rosetin irtoamista raudasta voit tarvittaessa varovasti avittaa ruokaveitsellä. Kuumenna rauta uudelleen kattilassa ennen seuraavan rosetin paistamista ja jatka näin, kunnes koko taikina on käytetty. Sihtaa jäähtyneiden rosettien pinnalle tomusokeria ja herkuttele vappujuoman kera.
Kommentit