Suolaisten piirakoiden pohjan teen yleensä tällä ohjeella, jonka olen aikoinaan löytänyt Otavan Suuresta Keittokirjasta:

Juustoinen voitaikina

150 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
3 rkl vettä
1 dl juustoraastetta (esim. emmentalia)

Sekoita käsin nyppien pehmeä voi, jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää seokseen vesi ja juustoraaste. Painele taikina pyöreän piirasvuoan pohjalle ja reunoille; vuokaa ei tarvitse voidella. Laita paistumaan 225 asteeseen 10 minuutiksi ja tee sillä välin täyte.

Täytteeseen voi lisätä melkein mitä vain oman maun mukaan, itse kokeilin tällä kertaa tällaista versiota:

Värikäs kasvistäyte

2 munaa
2 dl ruokakermaa
1 rkl vehnäjauhoja
3-4 dl juustoraastetta
Santa Marian Yrttitarhan maustesekoitusta
ripaus suolaa
1 pieni sipuli
1/2 paprika
2 dl herne-maissi-porkkana -sekoitusta

Kuullota pieneksi silputtu sipuli kevyesti ja leikkaa paprika pieniksi paloiksi. Sekoita kulhossa keskenään munat, kerma, jauhot ja mausteet. Lisää lopuksi vielä kasvikset ja juustoraaste ja kaada seos piirakkapohjan päälle. Laita piirakka takaisin uuniin noin 15 minuutiksi tai kunnes täytteen pinta saa hieman väriä - varo kuitenkin, että piirakan reunat eivät pääse palamaan.

Tässä piirakka täytteineen menossa uuniin: 

736644.jpg

Tämä oli mielestämme tosi hyvää, tulee varmasti käytettyä toistekin täytteeseen noita samoja aineksia. Sipuli antoi piirakan maulle mukavan lisäsäväyksen.

Tiedoksi muuten kaikille muille aloitteleville kokkaajille: Yhteishyvän Ruokamaailmasta löytyy hyvä ohje, jonka avulla sipulin hienontaminen onnistuu kätevästi.