Viime viikolla pyörittelin mielessä jos jonkinmoisia kakkuideoita äitienpäivää silmällä pitäen. Suunnitelma toisensa jälkeen karahti kumminkin karille, kun lähikauppamme (isohkon automarketin!) hyllyt kumisivat tyhjyyttään kriittisten tuotteiden osalta: ei ollut vaniljarahkaa, ei vaahtoutuvaa suklaakermaa, ei marenkeja eikä tuoreita mansikoita, noin muutaman esimerkin mainitakseni. Voi pyhä sylvi sentään! Sisuuntuneena päätin lopulta lähteä ihan eri linjoille ja koeajaa vihdoin ja viimein donitsipellin, joka oli kiltisti odotellut kaapin perukoilla jo maaliskuusta lähtien. Uunissa paistetut donitsit eivät ehkä ole äitienpäivätarjottavia sieltä perinteisimmästä päästä, mutta ihan hyvältä ne maistuivat kahvin kanssa ja sainpahan taas viivattua testilistalta yhden asian yli. : )

Banaanidonitsien ohjeen löysin Maku-lehden sivuilta. Reseptin mukaan taikinan pitäisi riittää kahteen pellilliseen eli yhteensä kahteentoista donitsiin, mutta minä sain siitä aikaiseksi vain kahdeksan rinkulaa; toisaalta ihan hyvä niin, koska syöjiäkään ei ollut kovin monta... : D Kuorrutteen tein kaakaotomusokerista alkuperäisen ohjeen mukaan, mutta ehkä oikeasta suklaasta (tummasta taikka valkoisesta) valmistettu päällys olisi vielä herkullisempi. Täytyy kokeilla ensi kerralla. : )

Banaanidonitsit (8-12 kpl):

50 g voita
1 dl fariinisokeria
1 muna
2½ dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
¼ tl kanelia
1 dl maustamatonta jugurttia
1 banaani

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja fariinisokeri. Vatkaa kananmuna joukkoon. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja kaneli keskenään ja siivilöi seos taikinaan. Lisää jugurtti ja soseutettu banaani ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.

Voitele donitsipellin kolot ja pursota niihin taikinaa, jätä jonkin verran kohoamisvaraa (suunnilleen kolmannes kolojen syvyydestä). Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 14 minuuttia. Kumoa kypsät donitsit jäähtymään. Puhdista pelti, voitele kolot uudelleen ja toista aiempi operaatio lopun taikinan kanssa.

Kuorrute:

3 dl kaakaotomusokeria
2 rkl vettä

Sekoita tomusokerin joukkoon vettä, kunnes saat aikaiseksi sileän ja sopivanpaksuisen tahnan. (Minulla ei tuo 2 rkl riittänyt alkuunkaan, joten lisää vettä tarvittaessa...) Dippaa donitsit kuorrutteeseen ja koristele heti esim. nonparelleilla.