Helmikuun viidentenä eli tämän viikon torstaina vietetään Runebergin päivää. Eikös moinen juhla olekin aivan loistava syy treenata jälleen jauhopeukaloa?! Vilkuilin sillä silmällä monenmoisia torttureseptejä, mutta lopulta päädyin kumminkin kokeilemaan tätä Ruokalan kakkuohjetta. Lieneekö ollut tuo valkosuklaavaahto, joka herätti mielenkiintoni... ; )

Pohja:

250 g voita
3 dl sokeria
4 munaa
3 dl piparimuruja
2 dl mantelirouhetta
2 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
1 dl piimää
(muutama tippa karvasmanteliöljyä)

Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen vatkaten. Sekoita keskenään kuivat aineet (piparimurut, mantelirouhe, vehnäjauhot ja leivinjauhe) ja lisää seos taikinaan. Sekoita lopuksi joukkoon piimä ja halutessasi karvasmanteliöljy; minulta ei öljyä löytynyt kaapista, mutta onneksi ilmankin pärjäsi vallan mainiosti.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja tasoita pinta. Paista 150-asteisen uunin alatasolla noin tunnin ajan, kunnes kakku on kypsä.

Kostutus ja täyte:

alkoholitonta omenasiideriä
vadelmahilloa

Halkaise jäähtynyt kakku ja kostuta se. Minä käytin kostukkeeksi alkoholitonta siideriä, mutta muutkin vaihtoehdot käyvät hyvin: kokeile vaikkapa omenamehua, rommia tai punssia. Hetken aikaa harkitsin myös amarettokermalikööriä eli Taleaa, täytyy varmaankin ensi kerralla testata sitä. Levitä väliin runsaasti vadelmahilloa ja nosta kakun kansi päälle, kostuta myös se.

Valkosuklaavaahto:

130 g valkosuklaata
3 rkl voita
2 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 tl vaniljasokeria

Sulata valkosuklaa ja voi varovasti esim. mikrossa, muista sekoitella välillä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita sen joukkoon tuorejuusto sekä jäähtynyt suklaaseos. Makeuta vaniljasokerilla. Levitä vaahto kakun päälle ja koristele kaakku haluamallasi tavalla. Ja sitten vain kimppuun kuin sika limppuun, nam! : )