Joulu tulla jollottaa... Meidän perheemme kokoontuu tänä vuonna veljeni luokse joulua viettämään. Tarjoilut on tarkoitus järjestää nyyttikestiperiaatteella, ja minun vastuualueeseeni kuuluvat (jälleen kerran) jälkiruoka ja makeat leipomukset. Niinpä olen tässä yrittänyt kehitellä jotakin ajankohtaan sopivaa juustokakun reseptiä; tässä jälleen yksi kokeilu.

Tämän kanelisen täytteen makuun olen tyytyväinen; vaahdosta voisi varmasti rakennella myös jonkin kivan jälkiruoan, kun vain jättäisi täytemassan hyydyttämättä. Pintakiille sen sijaan on tuottanut hieman ongelmia: edellisellä kerralla yritin tehdä kiilteen hyydyttämällä puolukkamehua, mutta vaalea täyte kuulsi ikävästi läpi mehukerroksen alta. Tällä kertaa kokeilin persikkaista kiillettä, joka on ulkonäön osalta ihan ok, mutta ei ehkä maultaan kaikista jouluisin vaihtoehto... Jos jollakulla on hyviä ideoita kiilteen suhteen, niin ehdotuksia otetaan ilolla vastaan! :-)

1134490.jpg

Pohja:

200 g piparkakkuja
75 g margariinia

Hienonna piparit esim. monitoimikoneessa ja sekoita murut sulatetun rasvan joukkoon. Peitä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja taputtele seos sen päälle tasaiseksi kerrokseksi.

Täyte:

4 liivatelehteä
2,5 dl Flora Vispiä
200 g vaniljatuorejuustoa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 tl kanelia
½ dl punaista glögiä

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi ja sekoita sen joukkoon tuorejuusto, sokerit ja kaneli. Purista liivatelehdistä pois ylimääräiset vedet ja liuota ne kiehuvan kuumaan glögiin. Anna liivateseoksen jäähtyä hieman ja liruta se sitten ohuena nauhana tuorejuustovaahdon sekaan; sekoita samalla voimakkaasti. Kaada täyte vuokaan piparipohjan päälle ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään. (Itse annoin kakun olla kylmässä yön yli, mutta täytemassa oli kyllä sen verran paksua, että todennäköisesti jo muutama tunti olisi riittänyt hyytymiseen.)

Kiille:

2 liivatelehteä
1 prk (415 g) säilykepersikkaa
½ dl keltaista hedelmämehua tai lientä persikkapurkista
1 rkl inkiväärisiirappia

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan noin viideksi minuutiksi. Soseuta persikat esim. sauvasekoittimella. Kuumenna mehu kattilassa ja liuota liivatelehdet nesteeseen. Liruta liivateseos ohuena nauhana persikkasoseen joukkoon huolellisesti sekoitellen. Mausta kiille inkiväärisiirapilla ja kaada se sitten kakun päälle. Siirrä kakku takaisin jääkaappiin siksi aikaa, kunnes kiille on hyytynyt.

Koristele haluamallasi tavalla ennen tarjoilua. Itse pursottelin kakun reunoille tomusokerilla ja kanelilla maustettua Flora Vispiä.