Katsokaapas, mihin ihanuuteen sorruin viime viikon kauppareissulla. Pitkästä aikaa uusi Muumi-astia, jihuu! Tuumasin, että tämä saattaisi jatkossa olla päätoiminen puurokattilani; puuroja tulee nykyisin keiteltyä ihan luvattoman harvoin - ja vellejä jostain syystä vielä harvemmin, vaikka ne olivat lapsuuden lemppariherkkujani. Täytyy yrittää vähän petrata.

 

Uuden kattilan päätin koeajaa ihanan pehmoisella vehnävellillä, joka olikin roikkunut kokeiltavien reseptien listallani vasta vaivaiset kaksi ja puoli vuotta. Parempi myöhään kuin ei silloinkaan, vai miten se meni... : ) Tähän velliin törmäsin aikoinaan Tikon blogissa ja Tiko puolestaan oli napannut ohjeen Aura Liimataisen Parasta kotiruokaa -kirjasta, joka taitaa kyllä omastakin hyllystäni löytyä.

Jukolan poikien velli

2 dl vettä
8 dl (täys)maitoa
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
3/4 tl suolaa

Mittaa kattilaan vesi ja maito, kiehauta. Lisää jauhot joukkoon hyvin vatkaten. Anna kypsyä 10-15 minuuttia, sekoittele huolellisesti. Käännä levystä teho pois ja jätä velli kannen alle hautumaan vielä 5-10 minuutiksi, kunnes sen rakenne vaikuttaa sopivalta. Mausta suolalla ja herkuttele vaikkapa voisilmän kera.

Tulipa sitten taas huomattua, että maitopohjaisten ruokien keittely on ihan oma taiteenlajinsa. Ensimmäisellä yrittämällä lopputulos muistutti enemmän puuroa kuin velliä, ja toisella kerralla osa ruoasta jämähti kiinni kattilanpohjaan, vaikka sekoittelin ahkerasti koko ajan. Täytyy selvästikin harjoitella vähän useammin... Myllyn Parhaan sivuilta löytyy muuten tosi kätevä vinkkitaulukko velleihin liittyen, käykäähän joskus tutustumassa.