Nyt kun on mämmit ja suklaamunat saatu tuhottua (tai siis siirrettyä onnistuneesti vyötärölle), on aika kääntää katse seuraaviin keväisiin juhliin: toukokuun ensimmäinen päivä lähestyy jo kovaa vauhtia! Vappuherkuista päätin kokeilla ensimmäisenä rosetteja, joita olin edellisen kerran tehnyt peruskoulun kotitaloustunnilla joskus sata vuotta sitten. Rosettitehtailu oli mielestäni tosi hauskaa puuhaa - enkä yllätyksekseni edes onnistunut polttamaan taloa, vaikka pikkaisen etukäteen jänskätti tuo upporasvassa paistaminen. :D

1240170888_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Rosetit (n. 40 kpl)

2 munaa
1 tl sokeria
1 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
1½ dl maitoa
2 rkl portteria (tms. tummaa olutta)
1½ dl vehnäjauhoja

Paistamiseen:

munkinpaistorasvaa tai rypsiöljyä

Vatkaa kananmunien rakenne rikki kulhossa. Sekoita joukkoon sokerit, suola, maito ja olut; olut ei ole välttämätön ainesosa, mutta sillä pitäisi olla suotuisa vaikutus sekä rosettien rakenteeseen että makuun. : ) Lisää jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi.

Kuumenna rasva pienehkössä kattilassa noin 180-asteiseksi. Lämpötilaa voit kokeilla vaalean leipäpalan avulla: kun leipä ruskistuu kauniisti minuutissa, on öljy sopivan kuumaa. Lämmitä ensin pelkkä rosettirauta rasvassa. Valuta ylimääräinen öljy pois kattilan päällä ja kasta sitten kuuma rauta taikinaan noin 3/4-matkalta; varo taikinan joutumista raudan yläosaan, koska silloin valmis rosetti on vaikeampi irrottaa.

Paista rosetti rasvassa kullankeltaiseksi ja nosta talouspaperilla peitetylle lautaselle valumaan. Rosetin irtoamista raudasta voit tarvittaessa varovasti avittaa ruokaveitsellä. Kuumenna rauta uudelleen kattilassa ennen seuraavan rosetin paistamista ja jatka näin, kunnes koko taikina on käytetty.

Sihtaa jäähtyneiden rosettien pinnalle tomusokeria ja herkuttele vappujuoman kera.