Jos vei jäätelösooda monen ajatukset lapsuuteen ja menneisiin vuosikymmeniin, niin saman tekevät varmasti myös nostalgiset mokkapalat. Niillä herkuteltiin silloin joskus, kun kesätkin olivat vielä pitkiä ja lämpimiä... : ) Muutama vuosi on tainnut vierähtää siitä kun viimeksi leivoin mokkapaloja, mutta nyt innostuin, kun löysin Herkkusuulta mainion idean puolittaa ohje ja paistaa pohja uunipellin sijaan piirakkavuoassa. Tosi käteviä tämmöiset vähän pienemmät annokset silloin, kun pakastin on jo muutenkin täynnä eikä ole kokonaista komppaniaa ruokittavana. : ) Tykkäsin tästä piirakasta kovasti, pohjasta tuli mahtavan pehmeä ja mehevä ja kuorrutekerroksesta juuri sopivan paksu. Kokeilkaahan ihmeessä vaikka viikonlopun herkuksi, jos ei resepti ole jo ennestään tuttu!



Pohja:

1¼ dl vettä
100 g margariinia
2 rkl kaakaojauhetta
½ tl suolaa
2½ dl vehnäjauhoja
2½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
½ dl Bulgarian jugurttia tai piimää
1 muna

Kiehauta kattilassa vesi, margariini, kaakaojauhe ja suola. Jätä jäähtymään. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja kaada niiden joukkoon jäähtynyt margariiniseos. Lisää jugurtti ja kananmuna ja sekoita taikina tasaiseksi, vältä turhaa vaivaamista. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan ja kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin 20 minuuttia.

Kuorrute:

4 dl tomusokeria
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
60 g voita tai margariinia
5 rkl vahvaa kahvia

Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita joukkoon sulatettu rasva ja kuuma kahvi. Lisää tarvittaessa kahvia tai tomusokeria, jotta kuorrutteesta tulee sopivan paksua. Levitä kuorrute jäähtyneen piirakkapohjan päälle ja koristele heti nonparelleilla.