Leipäjuusto on jo vanha tuttu, mutta munajuustoon törmäsin ihka ensimmäistä kertaa vasta viime viikolla. Pyörähdin mukavassa Herkkujen Suomi -tapahtumassa ja höristelin uteliaana korvia, kun juustotiskin takana seissyt myyjä yritti englanniksi selittää ulkomaalaiselle asiakkaalleen munajuuston syvintä olemusta. Pitihän sitä sitten pieni paketti ostaa itsellekin maisteltavaksi. Kyseessä on käsittääkseni hämäläinen perinneruoka, joka monissa perheissä kuuluu eritoten joulupöytään. (Jos lukijoiden joukosta sattuu löytymään aitoja hämäläisiä tai muuten vain munajuustoeksperttejä, niin kommenttikenttään saa mielellään kirjoitella lisätietoa aiheesta. :D ) Kermassa haudutettu leipäjuusto korkkasi aikoinaan blogin jälkkärikategorian, ja nyt sitten päätin kokeilla samantyyppistä käsittelyä munajuuston kohdalla. Oikein hyvää tuli myös tästä - ja mikä parasta, taas on yksi aukko ruokasivistyksessä paikattu! :)



Munajuustoa hillon kera (2-3 annosta)

noin 200 g munajuustoa
nokare voita
1½ dl kuohukermaa
fariinisokeria
kanelia
ripaus suolaa
vadelmahilloa

Leikkaa munajuusto pienehköiksi, suuhun sopiviksi paloiksi. Sulata pannulla nokare voita ja paista juustopalasia muutaman minuutin ajan. Lisää kerma ja mausta se oman makusi mukaan fariinisokerilla, kanelilla ja ripauksella suolaa. Keittele lientä kokoon jonkin aikaa. Jaa juustopalat kermoineen kippoihin ja tarjoa hyvän vadelmahillon kanssa.