Ensimmäinen, toinen, kolmas ja neljäs menivät sivu suun ja vielä viidennenkin harmikseni missasin, mutta sitten tärppäsi. Sunnuntaina 19.8. vietettiin Ravintolapäivää jo kuudetta kertaa ja vihdoin pääsin minäkin ihmettelemään, miltä näyttää suomalainen ruokakarnevaali. Mahtavalta näytti! Sää ei valitettavasti tuolloin ollut sieltä parhaimmasta päästä mutta eivätpä tihkusade ja harmaat pilvet tuntuneet pahemmin menoa haittaavan. Pop up -herkkupaikkoja oli pilvin pimein (etenkin Helsingissä!) ja asiakkaita riitti niin, että tarjottavat pääsivät monelta ravintoloitsijalta loppumaan kesken kaiken. Itse olin suht aikaisin liikenteessä mutta vähän kiireisellä aikataululla, joten ennätin katsastaa vain kaksi paikkaa. Mutta ei se määrä vaan se laatu! : )

Minikierrokseni ensimmäinen kohde oli Kasarmitorin Cake Pop, jonka valikoimissa oli kakku- ja keksitikkareiden lisäksi ainakin suolaisia piirakoita, juustokakkua ja cookieseja. Minulle ei koskaan selvinnyt, kumpaa laatua popsimani popsi oli, mutta tosi hyvältä se maistui, nam! Makean alkupalan jälkeen jaksoin tallustaa torin poikki Kasarmikadulle, jonka varrella sijaitsevassa kampaamossa piti majaansa Kakku Jalander. Pöytä notkui toinen toistaan houkuttelevampia kaakkuja ja herkut tarjoiltiin syötävien kukkien kera. Arvatkaa vaan oliko näistä ihanuuksista hankala valita, kun olisi tehnyt mieli ottaa kaikkea yksi...



... mutta sain minä sen päätöksen lopulta tehtyä: palanen vadelma-kinuskia, kiitos! Kakku oli makoisaa ja kukkakin maistui yllättävän hyvältä. : D



Flower powerista vastasi tietokirjailija Anne Paalo, joka on jo vuosien ajan perehtynyt syötävien kukkien saloihin ja oli paikan päällä sammuttamassa uteliaiden tiedonjanoa. Hän on kirjoittanut aiheesta myös kattavan oppaan, Kukkaruokaa. Kirjan sivuilla esitellään koko joukko syötäväksi kelpaavia kukkasia ja opastetaan niiden kasvattamisessa ja hyödyntämisessä. Teoksen loppuosa on omistettu resepteille, jotka vaikuttavat vähintäänkin mielenkiintoisilta - vai mitä sanoisitte vaikkapa kehäkukkariisistä, ruusumunakkaasta ja apilankukkaleivästä? Jälkkäriksi ehkä kipollinen orvokkijäätelöä? : ) Enpä vielä Ravintolapäivänä tiennytkään, miten paljon säästin, kun kakkukahvien jälkeen vaihdoin yhden kympin setelin kyseiseen opukseen: nettikaupoissa kirjan hinta näyttää pyörivän 30 euron hujakoilla. Omistuskirjoitusta vain en älynnyt pyytää, höh... Seuraavan ravintolapäivän ajankohta on muuten jo tiedossa: lauantaina 17.11. syödään taas herkkuloissa, jotka ovat auki vain yhden päivän. Tuskin maltan odottaa!



Myös viime viikolla moni oli vapaaehtoisesti ulkoruokinnassa, kun Helsingin Rautatientorille levittäytyi kolmen päivän ajaksi Herkkujen Suomi -tapahtuma. Torstaista lauantaihin lähi- ja luomuruokaa eri puolilta maata, kerrassaan loistavaa! Sitä kyllä jäin vähän ihmettelemään, että missähän mahtoivat luurata kaikki Oulun seudulla vaikuttavat ruoan tuottajat: koko Pohjois-Pohjanmaalta oli paikalla vain yksi ainut näytteilleasettaja. :-o Kameraa en tullut ottaneeksi mukaan torille, mutta sainpa sentään myöhemmin kuvattua ne tärkeimmät eli mukaan tarttuneet ostokset. Säkillinen kaikkea kivaa, hyvää ja erikoista, jee! (Lompakko kiittää, että tapahtuma järjestetään vain kerran vuodessa...) Uusista tuttavuuksista mielenkiintoisin taisi olla tämä ruusun terälehdistä tehty hillo, joka on kotoisin Kotajan maatilalta Huittisten Vampulasta. Jänskä maku!



Tamperelaisen Ahlmanin tilapuodin tuotteita tutkailin hyvän tovin. Lopulta päädyin nappaamaan mukaani palasen sekä kermajuustoa että munajuustoa, joista jälkimmäinen onkin jo pistelty parempiin suihin. Tannisen Chilinen puolestaan valmistaa lisä- ja säilöntäaineettomia chilikastikkeita Pirkkalassa. Miehelle tuliaisiksi pullollinen supertulista kastiketta (en uskalla itse maistaa, mutta kuulemma to-del-la tulista!) ja minulle tietysti suklaista. : D



Ja sokerina pohjalla Ammumellejä, suolapähkinätoffeeta Virroilta. Söpö pakkaus. <3



Psst, vinkiksi vielä Helsingissä liikkuville: myös tänä viikonloppuna herkkurintamalla tapahtuu, kun ruokaa ja muotoilua yhdistävä Teurastamon Kellohalli avaa ovensa. Lauantaina 1.9. vietetään avajaisia ja sunnuntaina on vuorossa ensimmäinen keittiökirpputori. Myöhemmin syksyllä on luvassa roskakalatyöpajaa, minibaristakurssia, Mad Cook -dinnereitä ja sen semmoista, kaikkea hauskaa sitä keksitään! : D