Loppuviikosta on tarkoitus jälleen jatkaa leipomisharjoituksia, mutta tänään meillä kokkailtiin kasvisruokaa. Joku (köhöm...) hieman taas innostui saatuaan juustopussin kouraansa, joten ateriasta ei lopulta tullutkaan kovin kevyttä, vaikka näin yltiöterveellisistä aineksista lähdettiin liikkeelle:

750268.jpg

Gratiini syntyi näistä:

500 g kukkakaalia
3 porkkanaa
1 pieni parsakaali
1 l vettä
1 tl suolaa
1 tomaatti
tilkka öljyä
1 sipuli
200 g Yrttitarha-tuorejuustoa
0,5 tl mustapippuria
1 tl kirveliä
kuorrutusjuustoraastetta

Pilko kukkakaali, kuoritut porkkanat ja parsakaali pienemmiksi ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä puolikypsiksi. Ota talteen suunnilleen desin verran kasvisten keitinlientä. Asettele keitetyt vihannekset ja lohkottu tomaatti voideltuun uunivuokaan.

Hienonna sipuli silpuksi ja kuullota sitä pannulla öljyssä pari minuuttia. Lisää sekaan desi keitinlientä, tuorejuusto, pippuri ja kirveli. Kaada kastike vihannesten seuraksi vuokaan ja ripottele halutessasi päälle vielä reilusti juustoraastetta. Nakkaa uuniin ja paista 225 asteessa 10-15 minuuttia.

Ja tällaista siitä sitten tuli. (Kyllähän tuolta juustovuoren alta jokunen kasvis näyttäisi vielä pilkottavan, eikös vain? ;-) Oli muuten ilmeisen vaikeaa ottaa kypsästä gratiinista yhtään kaunista valokuvaa...

750273.jpg

Kahden hengen raatimme mielipiteet jakautuivat gratiinin maun suhteen: avokki kehui hyväksi, mutta itselleni ei oikein maistunut, vaikka yleensä olen suuri kasvisgratiinien ystävä. Vika saattoi olla ihan vain siinä, että tuo yrttituorejuusto ei oikein istunut makuuni; ensi kerralla taidan laittaa sen tilalle lemppariani eli ruohosipulituorejuustoa. Jos joku teistä lukijoista tulee joskus testanneeksi tätä reseptiä, niin mielelläni kuulisin myös teidän mielipiteenne gratiinin mausta :-)