Jääkaapissa pönötti avattu purkki maustamatonta jugurttia, jonka parasta ennen -päivämäärä oli käsillä. Hetki surffailua ja a vot - lopun jugurtin elämälle löytyi tarkoitus Mymmelin kyökistä: siitä oli tuleva osa leipätaikinaa!

913197.jpg

Jugurttinen kauraleipä

3 dl maustamatonta jugurttia
2 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
½ tl suolaa
2 rkl hunajaa
4 dl kaurahiutaleita
7-8 dl hiivaleipäjauhoja
½ dl öljyä

Sekoita jugurtti ja vesi keskenään ja lämmitä seos noin 42-asteiseksi eli hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi. Yhdistä kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja sekoita sitten nesteeseen. Lisää suola, hunaja ja kaurahiutaleet. Alusta suurin osa jauhoista taikinaan. Lisää öljy ja sen jälkeen vähitellen loput jauhot, kunnes taikina ei enää pahemmin tartu käsiin. Peitä taikina liinalla ja kohota noin kaksinkertaiseksi.

Vaivaa taikinasta ylimääräiset ilmat pois, jaa se kahtia ja leivo jauhotetulla alustalla kahdeksi pitkulaiseksi leiväksi. Asettele leivät pellille leivinpaperin päälle ja jätä jälleen joksikin aikaa kohoamaan liinan alle. Viillä terävällä veitsellä pari viiltoa leipien pintaan; voit myös halutessasi voidella leivät vaikkapa vedellä ja ripotella pinnalle kaurahiutaleita (itseltäni nämä vaiheet unohtuivat kaiken tohinan keskellä :-). Paista alatasolla 225 asteen lämmössä noin 15 minuuttia.

Olisin kaivannut leipään ehkä hieman enemmän makua, mutta rakenne oli kyllä mukavan pehmeä.