Tänä iltana meillä popsittiin iltateen kera teeleipää - ensimmäistä kertaa pitkään, pitkään aikaan: en ole jostakin syystä tullut tehneeksi teeleipiä vuosikausiin, vaikka niitä on tosi helppo leipoa. Samalla paikkasin pari aukkoa yleissivistyksessä ja tutustuin itselleni uusiin ruokatarvikkeisiin: perunasuurimoihin ja vehnänoraaseen.

Vehnänoras on oikea ravintopommi ja todella terveellistä, mutta sellaisenaan se tuntui maistuvan lähinnä ruoholta, vaikka pakkauksessa sanottiinkin, että se sopii syötäväksi leivän päällä. Täytynee keksiä sille jotakin muuta käyttöä... Perunasuurimoista voi keitellä puuroa tai velliä ja ne soveltuvat myös leivontaan; alla oleva teeleipien ohjekin löytyi suurimopaketin kyljestä. Gluteenittomina perunasuurimot sopivat myös keliaakikon ruokavalioon.

1121128.jpg

Helmi-teeleivät

2½ dl perunasuurimoita
2½ dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
50 g margariinia
2 tl sokeria
½ tl suolaa
1 tl oreganoa (tai muuta kuivattua yrttiä)

Mittaa suurimot kulhoon maidon joukkoon ja anna turvota puolisen tuntia. Sulata margariini ja anna sen jäähtyä. Lisää margariini ja muut aineet suurimoseokseen ja sekoita tasaiseksi massaksi. Taputtele taikinasta jauhotetuin käsin kolme ohutta leipää leivinpaperilla peitetyn pellin päällä. Pistele leipien pintaan reikiä haarukalla. Paista noin 10 minuuttia 225-asteisen uunin keskitasolla ja tarjoa lämpiminä.