Piti tänään leipomani pähkinäsämpylöitä, mutta kun kaapissa oli valmiina avattu mantelirouhepussi eilisen porkkanakakun koristelun jäljiltä, niin päätinkin kokeilla, miten manteli sopisi tähän tarkoitukseen. Kannatti kyllä testata, sämpylöistä tuli oikein hyviä! :-)
Sämpylät valmistuivat tällaisella ohjeella:
5 dl vettä
50 g hiivaa
1½ tl suolaa
½ dl öljyä
¾ dl juoksevaa hunajaa
1½ dl mantelirouhetta
12-13 dl hiivaleipävehnäjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon suola, öljy, hunaja ja mantelirouhe. Lisää vehnäjauhot vähitellen ja alusta tasaiseksi taikinaksi. Anna kohota liinalla peitettynä.
Leivo taikina sämpylöiksi jauhoja apuna käyttäen; minä sain pyöräytettyä niitä tuosta taikinamäärästä 21 kappaletta. Laita sämpylät jälleen liinan alle kohoamaan ja paista sitten uunin keskitasolla 225 asteessa kymmenisen minuuttia.
Kommentit