Tiedättehän mamman marjapiirakan, sen perinteisistä perinteisimmän herkun, jonka täytteessä kohtaavat marjat ja kermaviili? Minulla on tähän asti ollut kyseisen klassikon mentävä aukko leivontasivistyksessä, mutta tällä viikolla sain sen vihdoin ja viimein paikattua. Ainakin melkein. Jääkaapista ei nimittäin löytynyt kermaviiliä mutta sen sijaan kylläkin iso pönikkä turkkilaista jugurttia, joka olisi pian jo ollut parasta ennen. Niinpä päätin kokeilla jugurtin upottamista piirakan täytteeseen, vähän noin niin kuin Hävikistä herkuksi -tempauksen kunniaksi (ja silkasta uteliaisuudesta ja tietysti myös siksi, että en jaksanut lähteä hakemaan sitä puuttunutta kermaviiliä kaupasta ; D). Pohjakin tuli väännettyä vähän säveltäen: mamman marjapiirakan tekeminen alkaa yleensä rasvan ja sokerin vaahdottamisella, mutta tämä on nyt tällainen laiskan leipojan versio, jossa ei sähkövatkainta tarvita laisinkaan. Taikinan pyöräyttämiseen katsoin mallia Kirsiltä, minä vain laitoin piimän sijasta myös pohjaan turkkilaista jugurttia. Lopputulosta voi siis kaiketi hyvin kutsua turkkilaisen mamman marjapiirakaksi, kokeilen sitä perinteisempää versiota joskus toiste. : )

Pohja:

3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1½ dl turkkilaista jugurttia
1½ dl sulatettua voita

Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon ja kääntele sekaisin. Lisää jugurtti ja voisula ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Levitä voidellun piirakkavuoan pohjalle.

Täyte:

1½ dl mustikoita
1½ dl vadelmia
(2-3 tl perunajauhoja)
2 dl turkkilaista jugurttia
1 muna
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Jos käytät pakastemarjoja, kääntele niiden joukkoon pari teelusikallista perunajauhoja nestettä sitomaan. Ripottele marjat taikinan pinnalle. Sekoita turkkilainen jugurtti, muna ja sokerit keskenään ja kaada vuokaan marjojen päälle. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Tämän herkun myötä:

OIKEIN IHANAA ÄITIENPÄIVÄÄ KAIKILLE ÄIDEILLE! <3