Leipää tulee leivottua itse harmillisen harvoin, mutta jauhelihakeiton seuraksi innostuin pyöräyttämään tällaisen porkkana-kaurasarven, jonka ohjeen löysin Myllyn Parhaan nettisivuilta. Huomaa, että alla mainituilla määrillä syntyy taikinaa sen verran, että saat leivottua kaksi sarvea (tai yhden sarven + sämpylöitä)! Jos haluat täytettä leipiin reilummin, kannattaa sitä mielestäni tehdä puolitoistakertainen satsi eli 75 g voita ja niin päin pois.

Taikina:

3 dl vettä
25 g hiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
7-8 dl hiivaleipäjauhoja

Täyte:

50 g voita sulatettuna
2 dl kaurahiutaleita
2 dl porkkanaraastetta
2 tl rakuunaa
1 tl yrttisuolaa

Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva, sokeri ja suola. Sekoita mukaan öljy ja jauhot ja alusta hyvin. Jätä taikina liinan alle kohoamaan ja valmista sillä välin sarvien täyte sekoittamalla kaikki täytteen ainekset keskenään.

Kun taikina on kohonnut suunnilleen kaksinkertaiseksi, jaa se kahteen osaan ja kaulitse kumpikin pala hieman uunipeltiä pienemmäksi levyksi. Levitä taikinalevyille porkkana-kauratäyte ja kääri ne sitten rullalle kääretortun tavoin. Asettele rullat sarven muotoon pellille, peitä ja anna jälleen kohota.

Leikkaa veitsellä sarvien pintaan viiltoja parin sentin välein. Voitele leivät vedellä ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita. Paista 225 asteen lämmössä noin 20 minuuttia. Tämä leipä ei mielestäni kaipaa seurakseen margariinia tai muita levitteitä, koska täyte on niin maukasta :-)

796027.jpg