Kuivakakkuja tulee tehtyä todella, todella harvoin, mutta nyt halusin vihdoin ja viimein testata ihka ensimmäistä silikonivuokaani, joka oli jo jonkin aikaa ehtinyt lojua kaapissa pölyttymässä. Myllyn Parhaan sivuilta löysin tämän helpon kardemummakakun ohjeen:

5 dl vehnäjauhoja
2½ tl leivinjauhetta
2½ tl vaniljasokeria
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa (enemmänkin olisi mielestäni voinut laittaa)
2½ dl kermaa
3 kananmunaa
150 g margariinia
1 dl kivennäisvettä

Sulata margariini ja anna sen jäähtyä. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita sitten niiden joukkoon muut aineet huolellisesti - älä kuitenkaan vatkaa! Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan (tai voitelemattomaan, jos käytät silikonista mallia) ja paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla 50-60 minuuttia. Anna kakun jäähtyä jonkin aikaa ennen kuin kumoat sen.

771593.jpg

Kahvikakut ovat siitä käteviä, että ne säilyvät hyvin ja niiden maku vain paranee ajan myötä: tämän leivoin sunnuntai-iltana ja viimeinen palanen katosi parempiin suihin torstaina. Hyvin teki kauppansa tämä kardemummakakku, mutta ulkonäössä olisi jälleen ollut parantamisen varaa. Kakku nimittäin halkeili pahasti paistamisen loppuvaiheissa, mitä ei kylläkään yllä olevasta kuvasta onneksi näe... Veikkaan, että sekoittelin taikinaa hieman liian pitkään - vai voisikohan vika olla tyystin tuossa uudessa vuoassa, sillä onhan leipominen ainakin osittain välineurheilua ;-) Täytynee testata tuota vuokaa joskus uudelleen jollakin toisella reseptillä, niin nähdään, pitääkö epäonnistumisesta syyttää leipuria vai leipurin kamppeita.

Etsin netistä hieman vinkkejä onnistuneen kuivakakun leipomiseen ja laitan ne tähän muistiin itselleni sekä tiedoksi muille aloittelijoille:

  • Tarkista, että käyttämäsi ainekset (esim. kananmunat) ovat tuoreita ja huoneenlämpöisiä. On hyvä, jos kaikki käytettävät aineet ovat keskenään saman lämpöisiä.
  • Mittaa ainekset tarkasti, etenkin leivinjauheen kanssa pitää olla tarkkana.
  • Älä vatkaa taikinaa jauhojen lisäämisen jälkeen vaan sekoittele varovasti.
  • Lämmitä uuni valmiiksi ja laita kakku paistumaan heti, kun taikina on valmistunut.

Jos teillä kokeneemmilla jauhopeukaloilla on takataskussa muita hyviä neuvoja, niin ne otetaan ilomielin vastaan :-)