Heinäkuussa halusin hieman hullutella (hmm, ei taida onnistua koko jutun kirjoittaminen hoo-alkuisilla sanoilla... : D) ja tein mansikoista soppaa, tarkemmin sanottuna gazpachoa. Kyseessähän on Espanjasta lähtöisin oleva kylmä keitto, joka keskivertosuomalaiselle on kai tuttu lähinnä tomaattisena versiona, vaikka muunlaisiakin on olemassa. Katselin sillä silmällä ainakin tällaista, tällaista ja tällaista ohjetta, mutta päädyin lopulta ottamaan eniten mallia Soppakellarin reseptistä. Kovin jännä oli tämmöistäkin ruokaa päästä kokeilemaan, mutta lopputulos oli omien makunystyröideni mielestä - noh, sanotaanko että vähän turhankin mielenkiintoinen. Kyllä minä taidan jatkossa edelleen nauttia mansikkani mieluummin jäätelön tai kermavaahdon kuin sipulin ja valkosipulin kanssa. : ) Mutta makuasiat ovat aina makuasioita (kuulemma jotkut tästä keitostakin pitävät!), ja varmasti pitkälle myös tottumuskysymyksiä. Laitan siis joka tapauksessa reseptin tähän näkyviin, jos joku mielii sitä kokeilla. Juhlia suunnitteleville muuten vinkiksi, että tämäntyyppiset kylmät keitot sopivat kivasti täydentämään noutopöydän valikoimaa, kun annostelee sopan shottilaseihin tai muihin sopivan pieniin ja söpöihin kippoihin.



Mansikkagazpacho

250 g miniluumutomaatteja
½ kurkku
½ punainen paprika
1 kesäsipuli
2 valkosipulinkynttä
250 g mansikoita
1 rkl tummaa balsamicoa
1 rkl oliiviöljyä
8 lehteä tuoretta basilikaa
1/4 tl sambal oelekia
mustapippuria
suolaa

Pilko pestyt miniluumutomaatit, kuorittu kurkku, paprika, kesäsipuli (ja pätkä sen vartta) ja valkosipulinkynnet pienemmiksi. Hurauta kasvikset soseeksi esim. blenderillä. Lisää peratut mansikat ja kaikki loput ainekset ja anna koneen käydä, kunnes keitto on sileää. Halutessasi voit tämän jälkeen vielä paseerata sopan eli painella sen siivilän läpi. Jäähdytä gazpacho kunnolla jääkaapissa ja laita lopuksi vähäksi aikaa pakastimeen, jotta keitto olisi tarjottaessa mahdollisimman kylmää.