Mitenkäs olisi pieni vertailumuotojen kertaus sunnuntai-illan ratoksi? Muistattehan: positiivi, komparatiivi, superlatiivi. Hyvä, parempi, paras. Herkullinen, herkullisempi, leipäjuusto-lakkakakku. : ) Jo aikapäiviä sitten bongasin Taikinaterapiaa...-blogista mitä mainioimman idean: leipäjuustokiekko hyydytettävän kakun pohjana, haa! Lakkahilloa ei ollut ihan helppo kaupoista löytää, joten suosiolla korvasin sen Pirkan lakka-omenahillolla (ja säästin pitkän pennin). Tuoreet hillat olivat vielä hilloakin enemmän kiven takana, ja alkuperäinen idea marjoilla koristelusta jäi lopulta haaveeksi. Siksipä länttäsin kakun keskelle somisteeksi ananaskirsikan, kuten kuvasta näkyy - vähänhän se toki poikkeaa kakun yleisestä Lappi-teemasta, myönnettäköön, mutta ainakin väri on oikea. : D

PS. Tämän kakun esikuvana toimineen reseptin kuvineen voi käydä kurkkaamassa täältä.
PPS. Tällä herkulla osallistun Lilyn brunssihaasteeseen. Täytyyhän täydellisellä brunssilla myös kakkua olla tarjolla, eikö? : )
PPPS. (Lisäys 29.9.) Ei kahta jälkikirjoitusta ilman kolmatta, vai-miten-se-nyt-meni. :D Samainen kakku on mukana myös nami-hiiren perinteisessä syyskisailussa, käykäähän linkistä kurkkaamassa muiden osallistujien upeat luomukset!



Pohja:

leipäjuustokiekko

Täyte:

4 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
1 dl lakka-omenahilloa
3 rkl lakkalikööriä tai vettä

Päälle:

1 dl lakka-omenahilloa
leipäjuustopaloja

Laita ensin liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Leikkaa leipäjuustosta irtopohjavuoan (halkaisija 18 cm) kokoinen pyörylä vuoan reunoja apuna käyttäen. (Säästä yli jäävät reunapalat tuonnemmaksi kakun koristelua varten.) Vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla ja asettele leipäjuustokiekko sen päälle. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Notkista toisessa kulhossa tuorejuusto sähkövatkaimella ja sekoita lakka-omenahillo sen joukkoon. Kuumenna likööri (tai vesi) kiehuvan kuumaksi ja liuota siihen liivatelehdet, joista olet puristanut liiat vedet pois. Liruta hieman jäähtynyt liivateliemi ohuena nauhana tuorejuustoseokseen, sekoita huolellisesti koko ajan. Kääntele lopuksi kermavaahto täytteen sekaan.

Kaada täyte vuokaan leipäjuuston päälle ja tasoita pinta. Nosta kakku jääkaappiin ja anna sen hyytyä yön yli tai vähintään nelisen tuntia. Pyöräytä veitsellä kakun reunat irti vuoasta ennen kuin irrotat vuoan reunat. Siirrä kakku tarjoiluvadille. Levitä lakka-omenahillo varoen kakun pinnalle ja viimeistele koristelu leipäjuustopalasilla; kivat koristeet saat helposti käyttämällä pientä piparimuottia.