Jassu, terveiset oliivipuiden saarelta! Tässäpä siis yksi syy siihen, että Canelian keittiössä vietettiin muutama viikko hiljaiseloa: olin syys- ja lokakuun vaihteessa kymmenen päivää Kreetalla nautiskelemassa lämmöstä, auringosta, upeista maisemista - ja paikallisista herkuista, totta kai. Oli kyllä kaikin puolin aivan mahtava reissu, kiitos kaunis matkaseuralle! <3 Voisin lähteä vaikka heti uudestaan...

Tässäpä aluksi muutama maisemakuva. Paikan päällä puhuttiin, että talvi oli tullut saarelle epätavallisen aikaisin, mutta minusta siellä oli kyllä enimmäkseen ihan mukavan kesäistä. :-)









Sitten itse asiaan eli kreikkalaiseen ruokaan. Sapuska oli pääasiassa oikein hyvää ja annokset melko isoja; taisinkin tuoda tuliaisina Suomeen pari ylimääräistä kiloa vyötäröllä. ;-) Popsittua tuli läjäpäin leipää tzatzikin kera, saganaki-juustoa (nam!), moussakaa, kreikkalaista salaattia, pinaattipiirasta... Ravintoloissa muistin harvemmin räpsiä kuvia, mutta alla sentään muutama otos ihmeteltäväksi.

Souvlakia eli lihavarrasta täytyy päästä maistamaan joka reissulla, grillatun ruoan mausta tulee niin kivasti kesä mieleen. Itse otan aina kanaversion, kot-kot. Huom. lisäkkeenä sekä riisiä että ranskalaisia, mitäpä sitä nyt yhteen vaihtoehtoon tyytymään... Sitruunaa puristaessa kannattaa muuten olla varovainen, ettei mehua vain pääse roiskahtamaan esimerkiksi vieruskaverin silmään. (Anteeksi vielä kerran, en mie tahallani... :-)



Gemista eli täytetyt vihannekset on takuuvarma kasvisvaihtoehto. Tässä tomaattia ja paprikaa riisillä ja mausteilla täytettynä, lautasella kaverina jugurttia ja perunaa.



Gyros pita on paikallinen pikaruoka: lihaa, sipulia, tomaattia, jugurttikastiketta ja ranskalaisia (!) pitaleipään kääräistynä. Tyypillisimmin pitan sisältä taitaa löytyä possua, mutta minulla kuvassa kasvissyöjälle sopiva versio eli pelkkiä rehuja. Annos oli muuten kyseisessä paikassa aivan hervottoman iso, ja minun kun piti tilata vain jotain pientä välipalaa... :-) Ruoan takana pillillä varustetussa lasissa on frappe eli nescafesta valmistettu jääkahvi.



Aterian päätteeksi ravintoloissa tarjoiltiin ruoansulatusjuomaa, joka oli yleensä rakia eli paikallista pontikkaa; ouzoa kannettiin pöytään vain yhdessä paikassa. Itseäni ilahdutti ilmaisia juomia enemmän se, että laskun maksamisen tienoilla sai myös maksutta suun makeaksi; tähän käytäntöön voitaisiin hyvin siirtyä myös suomalaisissa ravintoloissa, eiköstä vain? :-) Talon tarjoama jälkkäri saattoi olla esimerkiksi pala kakkua, jäätelöpallo ja kermavaahtoa:



Tällaisia kukkaistaideteoksia oli esillä Rethymnonissa erään leipomon edessä. En ehtinyt selvittää, mitä nuo olivat, mutta varmaankin jotain syötäviä juttuja - kauniita joka tapauksessa.



Loppukevennykseksi pari kreetalaista karvaturria. Kissoja näkyi saarella yllättävän vähän, lampaita ja vuohia sitäkin enemmän. Possu ei tällä kertaa ollut kovinkaan kiinnostunut poseerauksesta. :-D